Naš slastičar Franjo Mikinac državni prvak

Naš slastičar Franjo Mikinac državni prvak

Franjo Mikinac (21) iz Gradišta državni je prvak u slastičarstvu, čime je i na najvažnijoj nacionalnoj kulinarskoj manifestaciji potvrđena kvaliteta njegova rada, kreativnost i maštovitost u osmišljavanju slastica i domišljatost u eksperimentiranju s okusima i teksturama.

Prestižnu je titulu osvojio na Danima hrvatskog kulinarstva, koji su uz razna internacionalna natjecanja pod pokroviteljstvom WorldChefsa, na Zagrebačkom velesajmu okupili najbolje hrvatske kuhare i slastičare, uz sudjelovanje predstavnika iz 17 zemalja. I mladi je Gradištanac svojim “tanjurima” pokazao da može stati rame uz rame ponajboljim slastičarima svjetske scene. Kruna je to njegova dosadašnjeg rada i veliki poticaj za daljnje učenje i kreiranje novih slastica jer bavljenje slastičarstvom zahtijeva konstantno ulaganje u sebe, dodatno usavršavanje i stalno stjecanje novih znanja i vještina.

Priča s Dolca

Franjo je već od malih rado provodio vrijeme u kuhinji, isprobavao je razna jela, uvijek je, kaže, nešto mutio, kombinirao i osmišljavao, a ljubav prema kuharstvu s godinama se razvijala. U 8. razredu shvatio je da je to njegov poziv i upisao je Srednju strukovnu školu Vinkovci, zanimanje kuhar. Pod mentorstvom višestruko nagrađivane nastavnice praktične nastave Marije Bošnjak razvijao je svoj talent i posvećenost radu. Ljetnu je praksu odrađivao u Malom Lošinju, u hotelu Bellevue, gdje je nakon završetka škole i ostao raditi. Okrenuo se slastičarstvu koje je, priznaje, oduvijek bilo njegova posebna ljubav. Izražavao ju je izradom slatkih kreacija, uz standardne okuse i kroz zanimljive kombinacije, nastojeći ih savršeno izbalansirati. Njegov su rad i veliki potencijal prepoznali i u hotelu Esplanade Zagreb i prošle je godine postao dio talentiranog slastičarskog tima ponajboljeg hrvatskog hotela.

Na Danim hrvatskog kulinarstva i slastičari su pokazivali znanje i vještine u tri kategorije, što je, kaže Franjo, zahtijevalo i maksimalnu koncentraciju i preciznost jer ono što si je zamislio ruke su trebale pretočiti u djelo i dovesti do savršenstva. Svaka izrada kreće od inspiracije. Radio je slatki zalogaj, petifure, težine minimalo 6, a maksimalno 14 grama. Kroz okuse je, ispričao nam je, htio prenijeti priču s Dolca. Servirao ih je na drvenim “gajbicama” koje su simbolizirale klupe na Dolcu, prilagodio je okuse, pa je osim voća i čokoladnih orašastih nota kroz deserte provukao i povrće – celer i bundevu, spajao je višnju i aceto balsamico, Muscovado šećer, malinu i čokoladu.

Topli je desert radio s crnim sezamom, tamnom čokoladom, višnjom i guščjom jetrom. Za hladni je desert koristio heljdu, vaniliju, lisnato tijesto. Nije želio ponuditi nešto klasično, iz silikonskog kalupa, što je sada moderno, napravio je odmak i pokazao da se sve može lijepo složiti i na drukčiji način. Radio je i desert od zadanih namirnica: šljive, krem sira i badema. Dekoraciju slatkog stola upotpunio je skultpturom kumice Barice, simbolom Dolca, koju je složio od čokolade s odsjajem brončanog praha.

Svjetsko prvenstvo

Suci su bili vrlo zadovoljni, većina ih je bila internacionalnih, iz WorldChef grupacije. Franjo će biti dio hrvatskog tima koji će nagodinu sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Luxemburgu. Uz talent i ljubav prema poslu kojim se bavi, iznimno mu je, ističe, važna i potpora obitelji, pa i danas živi na relaciji relaciji Zagreb – Gradište. Osobno mu je omiljena namirnica mak, i kod kuće rado priprema kolače s makom, u raznim kombinacijama. Veliki je ljubitelj tradicije i foklora, 11 je godina plesao u KUU Kristal-Sladorana Županja, sudjelovao na Vinkovačkim jesenima, Šokačkom sijelu.

Tekst preuzet Glas Slavonije